Informatie over zoetwatervissen, aquariumplanten en onderhoud van uw aquarium.
Het aquarium
Verwarming in het aquarium

Aquariumverwarming gebeurt meestal met behulp van een verwarmingselement met thermostaat. Deze geven zeer geconcentreerd warmte af en men mag ze bijgevolg nooit in de bodem steken.  
AquaScene vissen
planten
techniek
Bij elke waterverversing zet men het verwarmingselement uit aangezien het zo snel kan verhitten buiten het water dat het kan springen. Het is dus belangrijk dat men geen onnodig krachtig verwarmingselement koopt. Ook met een defecte thermostaat mag het nooit warmer worden dan 30°C. Als richtlijn kan men stellen dat 1,2 liter water 1 Watt vereist. Het element moet men verticaal plaatsen om gespreide warmteafgifte te garanderen.
Naast het verwarmingselement kunt u het aquarium ook nog verwarmen door middel van bodemverwarming. Dit gebeurt via verwarmingsmatten of verwarmingskabels en heeft als voordeel dat er een gelijke temperatuur in het water en de bodem is, hetgeen de plantengroei bevordert. Het nadeel van deze methode is dat overmatig warmteproductie de plantenwortels kan verbranden.  
Een derde manier van verwarmen kan men verkrijgen door gebruik te maken van de thermofilter. Hierbij zit het verwarmingselement in de filter ingebouwd en zodoende wordt het water zeer gelijkmatig verwarmd.

Hiernaast ziet u een Juwel biofilter met intergreerde verwarmings termostaat.

Informatie over tropische zoetwatervissen, aquariumplanten en onderhoud van uw aquarium.